Voetbal en Kickboksen

Posted on 12 december 2015

Toen ik begin jaren 80 in contact kwam met kickboksen was ik meteen om. Na vier jaar Taekwondo (oude stijl) dacht ik dat ik aardig uit de voeten kon maar op het fenomeen  “Low Kicks” had ik niet echt een antwoord. Ik meldde mijzelf aan bij Sportschool Sakura in de Boekhorststraat, Den Haag en trainde zoals ik nog nooit eerder getraind had: hard, keihard!

De sport stond nog in de kinderschoenen zo ook de trainingen. Van periodiseren of arbeid/rustverhouding had men nog nooit gehoord. Je trainde tot het gaatje en het liefst iets verder. Blessures…? Genoeg, meer dan genoeg. Maar niet miauwen gewoon doorgaan, dan gebruik je het geblesseerde lichaamsdeel maar niet.

Eén ding binnen het kickboksen is essentieel… het zo genaamde inslijpen. Lukt iets niet, dan doe je het opnieuw. Is het na tien keer oefenen nog niet goed? Honderd keer opnieuw, duizend keer desnoods tienduizend keer. Zo perfectioneerde je je lowkicks, je rechter directe of leerde je clinchen. En natuurlijk werd je moe, was het vervelend en lag je ’s avonds als een slappe vaatdoek op de bank. Maar na verloop van tijd was de uitvoering van die specifieke techniek wel zoals die moest zijn.

Toentertijd was ik al voetbalsupporter en volgde ik F.C. Den Haag. Je had in die tijd full-profs en semi-profs. Oftewel beroepsvoetballers en voetballers die er een baan(tje) naast hadden. Voor mij niets bijzonders, ik zat op school liep stage en had een baantje terwijl ik gewoon keihard trainde.

Na een aantal jaren getraind te hebben begon ik wedstrijden te vechten en steeds harder te trainen. Ik presteerde het om voor een simpel C-partijtje mezelf te overtrainen. Hoe doe je dat. Gewoon; trainen, werken, slapen, eten, slapen, eten, werken en trainen, in willekeurige volgorde. Niet nadenken, gaan! Dit alles zes dagen per week. Nee zondags niet, dat was een rustdag en dan ging ik naar het voetbal.

Op een gegeven moment begon ik dingen door elkaar te halen. Ik vergeleek voetballers met kickboksers. Maar die vlieger ging niet op.

Hoe kan het dat als je als speler een vrije trap neemt en de bal het stadion uitschiet dat je dat de week erna weer doet. Oefen je dat niet op de training? Hoe kan het dat je twaalf keer buitenspel staat in één wedstrijd? Als ik één keer een goed knal voor mijn kop had gehad hield ik de volgende keer mijn handen wel wat hoger.

Bij Den Haag speelde een verdediger (nee ik noem geen naam) die zo drie, vier man uit kon spelen, op kon komen en dan keer op keer een voorzet gaf die eindigde bij de cornervlag aan de andere kant. Of, op de vooruit van de dichts bijstaande auto op de parkeerplaats achter het stadion.

En door deze man ben ik gaan nadenken. Hij motiveerde mij om linken te gaan leggen tussen voetbal en vechtsport.  Wat zou ik kunnen betekenen voor professionele voetballers? Wat als ik ze nu eens laat denken als vechtsporters? Ze confronteren met de trainingsmethodes van een bokser, het lijf aan lijf gevecht van een worstelaar, de slimheid van een Aikido beoefenaar of de  hardheid van een Thai-bokser.

IMG_22445

Een paar jaar geleden ging het balletje pas echt rollen. Wesley Verhoek vroeg mij om bokstrainingen. Met hem ben ik aan de slag gegaan. Meerdere spelers uit zijn team werden enthousiast en wilde meetrainen. Ik kwam in contact met Fysio Edwin Coret (Ado Den Haag) en fysiek trainer Jurgen Seegers (toen Ado nu Anderlecht, België). Uren hebben we rond de tafel gezeten, overleg gehad en gediscussieerd. Dat doen we nu nog steeds. Praten over sport, trainingen en wetenschap. Ik train met voetballers ik train met kickboksers. Ook train ik met voetballers (amateurniveau) die graag willen kickboksen. Trainingsopvattingen uit het kickboksen gebruik ik bij het trainen van voetballers. Maar ook andersom: trainingmethoden uit het voetbal worden gebruikt bij het trainen van kickboksers.  Voetballers zijn geen kickboksers en kickboksers zijn geen voetballers. Maar er zijn wel overeenkomsten. En beide sportdisciplines kunnen van elkaar leren.

IMG_3697

Ik citeer mijn huidige trainer Kancho Gerard Gordeau van Kamakura; “Train hard, train overal, haal het voor jou bruikbare uit die training en sla dat op”!

Doe er je voordeel mee.

Osu!

Ed Groven,

Oktober 2015


No Replies to "Voetbal en Kickboksen"